Det antal kalorier, eller kJ man har behov for, afhænger af flere faktorer:
- køn
- alder
- aktivitetsniveau
Procentvis skal vores kost gerne bestå af:
- 15-20E% protein
- 55-60E% kulhydrat og
- 25-35R% fedt
for at omregne vores indtag af henholdsvis protein, kulhydrater og fedt skal vi regne med at 1g protein eller kulhydrat svarer til 17kJ, og 1g fedt svarer til 37kJ
man kan læse meget mere om kostberegning og finde fødevarers næringsindhold her:
den lille levnedsmiddeltabel
Det vil være omsonst at regne et måltid og tro at så kan man se om ens kost er tilsvarende det anbefalede, da måltiderne er så forskellige og har forskellige formål - se evt. indlæg om måltidsstruktur.
I forenklede fællesmål står der at eleverne skal arbejde med energibehov, de skal arbejde med protein, fedt og kulhydrater i sammenhæng med fødevaregrupper. Fx lede efter kulhydrater i fødevarer både i teori og praksis
Refleksion: der står på produkterne man køber i supermarkedet hvor meget kulhydrat, protein og fedt, men når man omregner det til energiprocent, kommer fordelingen jo til at se en del anderledes ud, end man kunne tro - man kunne evt lave tværfagligt samarbejde med matematik hvor de kunne prøve at regne energiprocent. Så bliver procentregning også sat i et andet hverdags perspektiv, end at Lotte kan bruge det når der er tøj på tilbud :-)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar