tirsdag den 3. februar 2015

4 arketyper

De 4 arketyper vil komme til udtryk i forskellige situationer, man vil kunne se hvilket fokus man sætter på madlavningen, men også i forhold til eleverne, hvilken typer de er, typen kan styrkes, men
det vil også kunne bruges som mulighed til at udfordre dem.
På holdet fik vi til opgave at lave boller i karry ud fra vores arketype, vi skulle vælge en anden arketype end vi mente vi var. Jeg vil mene at jeg hører mest til håndværkeren i forhold til at jeg bare laver maden, bruger sjældent en opskrift. Med bestemte retter hører jeg lidt til husmoderen, da jeg med nogle retter har fokus på at det skal smage på en bestemt måde, serveres med bestemte ting og hvor på året det hører sig til.

Derfor kom jeg på husholder-holdet
Vi lavede boller i karry, hvor vi tilsatte en masse grøntsager, lavede blomkåls-ris og tilsatte kødforlænger i farsen - på den måde havde vi fokus på økonomien i forhold til at vi fik ”mere” kød for pengene, og med de mange grøntsager sørgede vi for at retten er vitaminrig.


De 4 arketyper:
  • Håndværkeren: Er god til at vise med hænderne, men mangler evnen til at forklare processen. Håndværkeren er teoretisk, og kan sit håndværk - denne arketype handler altså om madlavningsprocessen. Håndværkeren er typen der bager et brød uden opskrift.
  • Gastronomen: Tør eksperimentere og lege med maden - gastronomen er den innovative arketyper, har fokus på nytænkning og kender til mad og dennes muligheder. Gastronomen er typen der vil prøve blandinger ingen har prøvet før.
  • Husholderen: Har fokus på det naturvidenskabelige i forhold til at være sikker på at man får de nødvendige næringsstoffer og vitaminer, derudover har husholderen fokus på økonomien. Husholderen er typen der vil putte havregryn i frikadellerne for at kødforlænge.
  • Husmoder: Har overtaget en livshistorie og holder historier og traditioner i familien i hævd. Det nære/trygge, omsorg, at maden skal smage som den plejer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar