tirsdag den 3. februar 2015

Vitaminer

Man kan ikke erstatte mad eller reducere indtagelsen af mad med vitaminer og mineraler. De er hverken kalorier, proteiner, fedt eller vand, men de er nødvendige for korrekt optagelse og udnyttelse af den daglige kost. En slags hjælpestoffer, kunne man sige. Man kan sige, at hvis kroppen er en motor, ville vitaminerne være tændrør, der skal få benzinen til at virke. Mangel af blot et enkelt vitamin kan bringe kroppen ud af balance. Alle vitaminerne er vigtige komponenter i funktionen af kroppens enzym-system. Derfor er det afgørende, at vi spiser så varieret som muligt og supplere med vitaminer og mineraler. 

Vitamin oversigt kan findes:
fysiologibogen
netdoktor

Vitaminer kan inddeles i vand- og fedtop­løselige. De vandopløselige vitami­ner ophobes ikke i kroppen, så hvis der indtages mere, end der er behov for, udskilles overskuddet med urinen. Fedtopløselige vita­miner kan dermed ophobes i lever og i fedtvæv. Ved overdreven brug (af især A- og D-vita­min) kan de ophobes i så store mæng­der, at der er risiko for forgiftning.

De vandopløselige er:
  • Thiamin (B1)
  • Riboflavin (B2)
  • Niacin (B3)
  • Pantothensyre (B5)
  • B-vitaminerne B6 og B12
  • Folinsyre
  • Biotin
  • C-vitamin
De fedtopløselige er:

  • K-vitamin
  • E-vitamin
  • D-vitamin
  • A-vitamin
Refleksion: Arbejdet med vitaminer handler om elevernes kompetence til at træffe valg i forhold til sundhed. For mig er det ikke vigtigt at gå i dybden med vitaminer, da det ikke står i de forenklede fælles mål, men det er vigtigt at eleverne kender til vitaminernes "job", og hvordan man sørger for at få dem. Dette tænker jeg især i forhold til at der sælges og reklameres rigtig meget for vitaminpiller - men er de nødvendige? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar