tirsdag den 3. februar 2015

Kog et æg

Hvordan koger jeg et æg?


Før man koger et æg er der nogle forholdsregler man må tage - hvor stort er ægget?, vil man have det blød eller hårdkogt, og er det et helt frisk æg?

 Jeg tager udgangspunkt i et M/L æg, da det oftest er den størrelse æg jeg køber, hvis ægget er et S/M ville jeg give det et halvt til 1 minut mindre og omvendt hvis L/XL.

1) Hæld vand i en gryde, bare et par cm, og sæt låg på. (ægget behøver ikke være dækket med vand)

2) Når vandet koger putter du æggene i, så er det nemmere at holde øje med kogetiden (gøres med en ske så æggene ikke sprækker)

3) Det bløde æg tages op efter 4-5 minutter, det smilende æg tages op efter 6-7 minutter, og det hårdkogte for en 8-10 minutter. Når æggene er taget op hælder man koldt vand på, så kogningen stopper. (Hvis æggene er helt friske skal de have en lille smule længere, da ægget er længere om at stivne når det er er nylagt)

4) Haps haps så er der sørme æg! Ved hårdkogte æg lader man ægget ligge i koldt vand i ca. 10 min. før man piller dem, så slipper skallen lettere. 

Nyd dit lækre kogte æg, det er en skøn skøn spise der indeholder mange gode næringsstoffer.


Refleksion: Forhåndsviden og erfaringer kan stå som barriere, man bliver nød til at tænke over at kompetencer er noget der skal opbygges, nogle elever vil kunne meget i køkkenet, hvor andre måske aldrig har deltaget eller læst en opskrift. Hvad skal der egentligt til for at forstå en opskrift? 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar