De 3 hovedmåltider:
Morgenmad: måltidsstrukturen om morgenen er meget forskellig, Den kan beskrives som 'banegården', forsamlingsstedet, afskedssted, aftalebord. Morgenmåltidet giver grobund for energien i første del af dagen - og beskrives ofte som det vigtigste måltid da det netop er morgenmåltidet der sætter os igang. Morgenmaden består oftest af en masse kulhydrater, i form af brød/boller, havregryn eller andet morgenmadsprodukt. Man får også proteiner i form af mælkeprodukter.
Frokost: Frokost tages gerne med ud, f.eks. madpakken, foran computeren, kantinen. Frokost er i Danmark ofte rugbrødsmadder - og er altså kilde for især kulhydrat og protein.
Aftensmad: Aftensmaden er det vi oftest betegner som måltidet, det er her vi sidder sammen - det er en tryghedszone. Det er ofte noget man laver sammen og i hvert fald spiser sammen, ved bordet og snakker om dagens handlinger.
Mellemmåltider: for nogle er mellemmåltider 'slaskemåltider', det er ikke tid til et hovedmåltid, men man har lyst til et eller andet. For andre er mellemmåltiderne vigtige i forhold til at strukturere dagen. Mellemmåltider er det første man tør ændre på, når man indgår i et nyt fællesskab,
Mellemmåltider er vigtige i forhold til at ens blodsukker holdes på et passende niveau. Hvis man kun spiser hovedmåltiderne vil ens blodsukker stige kraftigt, for at falde kraftigt osv. hvilket kan give konsekvenser i forhold til energiniveau, koncentrationsniveau og kan give hovedpine.
Mellemmåltider er vigtige i forhold til at ens blodsukker holdes på et passende niveau. Hvis man kun spiser hovedmåltiderne vil ens blodsukker stige kraftigt, for at falde kraftigt osv. hvilket kan give konsekvenser i forhold til energiniveau, koncentrationsniveau og kan give hovedpine.
Refleksioner: Madkundskab ligger ikke op til måltidet som fokus, men at snakke om måltidsstruktur, er en vigtig forståelse for hvad vi har behov for, og giver mulighed for at snakke om madkultur, måltidsstruktur, sund mad, og vaner
Ingen kommentarer:
Send en kommentar